Hur behandlas bröstcancer?

Om man precis har fått diagnosen bröstcancer är det helt naturligt att hela ens värld har vänts upp och ner och att det känns som att allt är slut. Ånges, panik och depression är extremt vanliga reaktioner och hur mycket en patient än informeras om sitt tillstånd går det mesta in genom det ena örat och ut genom det andra. Man kan intellektuellt veta att bröstcancer idag är mycket behandlingsbart och att nästan alla kvinnor överlever denna form av cancer, men chocken av beskedet kan få en överväldigande effekt.

När man så lugnat ner sig lite och kan tänka mer sansat är det dags att i samråd med sin läkare utarbeta en lämplig behandlingsplan. Beroende på vilken typ av cancer man har och i vilket stadium den befinner sig rekommenderas olika behandling, alltifrån ändrade kostvanor och medicinering till kirurgi. Läkaren ser också till patientens allmäntillstånd och kan till exempel rekommendera att man först stärker sin kropp och immunförsvar innan man påbörjar en mer aggressiv behandling.

Cytostatika

Mediciner mot cancer finns det ett antal av men då de inte kan behandla en tumör på en koncentrerad nivå är detta mer av en kompletteringsbehandling som man tillämpar innan eller efter en operation för att försvaga cancern.

Mastektomi

Detta är ett kirurgiskt ingrepp där hela bröstet eller delar av det avlägsnas under en operation. Ibland avlägsnas även lymfkörtlarna i armhålorna om läkaren bedömer att cancern spridit sig hit. Det är ett extremt effektivt sätt att kurera en patient från en bröstcancer som bedöms vara aggressiv eller har spridit sig till flera olika ställen i bröstet. Idag brukar många kvinnor ersätta den bortopererade vävnaden med implantat för att inte förlora sina bröst, och det genomförs antingen i samband med eller efter mastektomin.

Strålbehandling

En effektiv behandling av tumörer som innebär att man bestrålar dem antingen genom att lägga strålningen precis vid tumörer eller att bestråla utifrån. Detta har visat sig vara en mycket bra metod för förhindra återfall och är mindre aggressiv än kirurgi.