Hur kan man stötta?

När en människa får en cancerdiagnos är det inte bara ett hårt slag för individen själv utan även för dennes omgivning. Vänner, släktingar och kollegor blir oroliga och vill ofta till varje pris hjälpa till och stötta den drabbade. För den som fått diagnosen är det dock inte alltid så lätt att be om hjälp, särskilt om man ser sig själv som en stark och självständig person. Det är därför viktigt att man som vän eller anhörig tillämpar en lite mer “aggressiv” attityd och inte tillåter personen i fråga att sjunka in i sig själv och sitt grubbleri.

Ring när du vill

Detta är ett av de vanligaste misstagen som människor begår efter att en person fått en cancerdiagnos. Hur välmenande man än är så är kommentarer som “Ring när du vill” eller “Du kan alltid komma till mig om du behöver prata” inte till mycket hjälp för den drabbade. Har man fått en cancerdiagnos har man sällan varken kraft eller vilja att ta sådana initiativ, så det är oerhört viktigt att man själv plockar upp luren med jämna mellanrum.

Gör något konkret

Även om en cancerpatient inte alltid är sjuk och svag så känns ofta vardagsuppgifter som att städa eller laga mat överväldigande. Som vän eller anhörig kan man därför överraska personen med en god middag, en hembakad paj eller en picnic i närmaste park. En blombukett är alltid trevligt eller varför inte gå samman på jobbet och samla in slantar till en stor, härlig matkorg med en massa läckerheter.

Köp lotter

Bröstcancerförbundet samarbetar med flera olika samarbetspartner. En av dessa är datumlotteriet där överskottet från spelbolaget går till bröstcancerfonden och fonden mot prostatacancer. Det brukar vara populärt bland olika spelbolag att ge överskott till välgörande ändamål. Detta gör även Svenska spel och Postkodlotteriet.

Stödgrupper

Runtom i hela Sverige finns många olika stödgrupper både för drabbade och anhöriga. Det kan vara skönt för en cancerpatient att få tala med människor som går igenom samma sak då man förstår varandra på ett helt annat plan. Man kan också utbyta tips och erfarenheter och hitta på trevliga aktiviteter tillsammans.