Hur upptäcker man bröstcancer?
Precis som med alla typer av cancer så är det viktigt att upptäcka bröstcancer så tidigt som möjligt då det innebär lättare behandlingsformer och bättre prognos. Just när det kommer till denna typ av cancer är det mycket vanligt att patienten själv upptäcker en tumör i bröstet och sedan kontaktar sin gynekolog eller kvartersläkare. Typiska symptom som får en kvinna att bli extra uppmärksam är svullnader, ändrad färg eller blödning från bröstvårtan, att bröstvårtan blir inåtvänd eller att bröstets yta blir ojämn som ett apelsinskal.
Alla läkare rekommenderar därför att kvinnor undersöker sig regelbundet eftersom de är sina bästa kontrollanter. Man bör undersöka sig själv en gång i månaden men inte innan man får mens då det är vanligt att brösten svullnar och ömmar. En bra grundregel är att alltid undersöka sig själv efter att mensen är över och man bör helst ligga ner när man gör det. Genom att lyfta på den ena armen och placera den ovanför huvudet börjar man med den andra handen försiktigt trycka på bröstet med cirkulerande rörelser runt bröstvårtan och sedan över en större areal. Skulle man hitta en knöl finns det absolut ingen anledning till panik; de flesta knölar i brösten är helt ofarliga cystor eller fettansamlingar men det är ändå bra att kontakta sin läkare för en mer grundlig kontroll.
Många gynekologer gör en liknande manuell undersökning vid rutinkontoller, men det finns även särskilt teknologi som är speciellt utformad för att upptäcka tumörer i brösten. Den vanligaste är en slags röntgenapparat som har ett speciellt utrymme för ett bröst, stort eller litet, som sedan fotograferas. Detta kallas för mammografi och med denna teknologi kan man upptäcka extremt små tumörer som man ofta inte kan uppfatta med sina egna fingrar. Även ultraljud används vid undersökningar och många läkare rekommenderar att man kombinerar de tu.